Kalenteri Keskustelu Facebook


BRIARDI

Brienpaimenkoira, Berger de Brie


Briardi on ranskalainen paimenkoirarotu, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus oli suurten lammaslaumojen kuljettaminen ja vartiointi. Briardia muistuttavista koirista on viitteitä jo 700-luvulta, mutta virallisesti briardi erotettiin omaksi rodukseen Ranskassa vuonna 1883. Silloin professori Mégnin'in tutkimusten ja kirjoitusten perusteella erotettiin ranskalaisten paimenkoirien nimellä esiintyneet koirat kahdeksi roduksi: Berger de Brie eli briardi ja Berger de Beauce eli beauceron.

Briardi kasvatti nopeasti suosiota kotimaassaan loistavien työkoiraominaisuuksiensa vuoksi paitsi alkuperäisessä tehtävässään lammaskoirana myös maalaistalojen valppaana pihavahtina. Ranskan ensimmäinen briardiyhdistys perustettiin niinkin varhain kuin 1900-luvun alussa, mikä kuvaa rodun vankkaa asemaa kotimaassaan.

Erinomaiset käyttöominaisuudet olivat koitua rodun tuhoksi ensimmäisessä maailmansodassa, jossa briardeja käytettiin viesti-, jälki- ja vetokoirina sekä erityisesti haavoittuneiden etsintätehtävissä. Sodassa menetettiin lukuisia briardeja, mutta samalla etenkin amerikkalaiset sotilaat ihastuivat rotuun ja veivät briardeja mukanaan Amerikkaan. Ranskassa sotatappioista huolimatta rotu onnistuttiin järjestelmällisen jalostustyön ansiosta pelastamaan ja kohottamaan uudelleen suosikkirodun asemaan.

Briardikanta on levinnyt lähes kaikkialle maailmaan. Erityisen suosittu se on Keski- ja Itä-Euroopan lisäksi Englannissa ja Amerikassa. Ranskassa rekisteröidään vuosittain noin 400 pentua. Ruotsiin ensimmäiset briardit rantautuivat 1960-luvulla ja Suomeen kymmenen vuotta myöhemmin. Suomessa rekisteröintimäärät kasvoivat tasaisesti vuoteen 1994 asti. Sittemmin rekisteröintimäärät ovat laskeneet ja nykyään rekisteröidään vuosittain noin 30 - 40 yksilöä ja kantamme muodostaa noin 350 koiraa. Kantamme on peräisin pääasiassa englantilaisista, norjalaisista, hollantilaisista ja ranskalaisista tuonneista.

Rodulle perustettiin vuonna 1981 oma yhdistys, Suomen Briard ry, jonka toiminta on ollut värikästä ja tapahtumarikasta kautta sen historian. Suomen Briard -yhdistyksestä tuli rotujärjestö vuoden 1993 alusta, ja yhdistyksen toiminta kattaa koko maan.

Briardi on yleisvaikutelmaltaan voimakas, notkea ja hyvin sopusuhtainen koira, jonka liikkeet ovat eloisat ja vilkkaat. Uroksien koko vaihtelee 62 - 68 cm välillä, nartut ovat 56 - 64 cm. Briardin tulee olla korkeuttaan pidempi eikä sen pää saa olla liian lyhyt suhteessa runkoon. Kuono-osa ja kallo-osa ovat yhtä pitkät. Silmien värin ja pigmentaation tulee olla mahdollisimman tummia, hampaat ovat saksipurennassa. Värejä on kolme: fawn, musta ja sininen, joista viimeksi mainittu on selvästi vähälukuisin. Kustakin väristä löytyy runsaasti eri sävyeroja.

Perinnöllisistä sairauksista seurataan etenkin lonkkanivelen kasvuhäiriöitä ja silmäsairauksia. Lonkkien tilanne on vuosien saatossa hieman kohentunut, ja tavallisten silmäsairauksien osalta kanta on varsin tervettä. Lisäksi lähes rutiininomaisesti tutkitaan kyynärniveliä. Rodussa esiintyvän hämäräsokeuden tutkiminen geenitestillä on vielä vähäistä, mutta etenkin jalostuskoirien kohdalla asiasta ollaan yhä tietoisempia.

Tänä päivänä briardi on uskollinen perhekoira, verraton vahtikoira ja monipuolinen harrastuskoira, joka on voimakkaan reviirivaistonsa ja laumaviettinsä vuoksi "kotona pysyvä" rotu. Briardi tulee totuttaa pentuna muihin eläimiin ja lapsiin, jolloin se on aikuisena hyvin kärsivällinen leikkikaveri perheen pienempien kanssa. Briardin tulee olla rohkea, hyväntahtoinen koira, joka käyttäytyy rauhallisesti kotioloissa, mutta on vilkas ja temperamenttinen ulkona ja työskennellessään. Briardi on koulutettavissa mitä mainioimmaksi palveluskoiraksi, mutta usein sen koulutus vaatii pitkäjänteisyyttä ja vilkasta mielikuvitusta.

Tiukkapipon tai sohvaperunan ei kannata briardia itselleen valita. Briardi sopii ihmiselle, joka haluaa liikunnallisen koiran, uskollisen varjon vierelleen, todellisen kumppanin osaksi perhettään ja elämäänsä sekä ripauksen hauskuutta!

Briardin hankintaa harkitsevan kannattaa tutustua rotumääritelmään ja jalostuksen tavoiteohjelmaaan. Jalostuksen tavoiteohjelma tarjoaa paitsi kasvattajille ja harrastajille myös kaikille rodusta kiinnostuneille kattavasti tietoa briardin taustasta sekä ulkomuodon, luonteen ja terveyden kehityksestä ja nykytilanteesta. Suomessa kasvatettuihin briardipentueisiin ja niiden tulostietoihin voi tutustua Suomen kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä.


Jalostuksen tavoiteohjelma 2019 - 2023
Rotumääritelmä
YHDISTYS
Toimihenkilöt
Paikallisjaosto
Jäsenyys

TOIMINTA
Kalenteri
Briard-lehti
Putiikki
Kilpailut
Tulosjulkaisu
Näyttelyarvostelut

ROTU
Terveys
Valiot

JALOSTUS JA TERVEYS
PEVISA
Jalostusurokset

PENNUN HANKINTA
Pentuvälitys
Kasvattajat
Uutta kotia etsivät